TopoMania is helemaal vernieuwd. De topografie-site van programmeur David Pront was al overzichtelijk, maar is nu nog duidelijker ingedeeld, met een helder menu en een aantal nieuwe kaarten. Er zijn veel keuzemogelijkheden, waardoor iedereen kan oefenen op z’n eigen manier. Moeilijkheid, uiterlijk en spelvorm, het is allemaal zelf in te stellen. Een hit blijft het racespel waar het allemaal mee begonnen is. Het is grappig en lastig tegelijk om de auto over de vlaggen van landen of steden te laten rijden, maar oefening baart kunst.

Gelukkig is TopoMania voor leerlingen nog steeds openbaar. Je kan nu gratis lid worden en meespelen in een highscorelijst of meepraten op het forum.

Interessant voor leerkrachten wordt de betaalversie. Er komen later dit jaar mogelijkheden om via groepsbeheer kinderen te volgen en zelf kaarten aan te passen. Dat is laatste is een belangrijk pluspunt voor een topografie-site. Elke school heeft zijn eigen, altijd iets afwijkende invulling van wat wel of niet geleerd moet worden. Dat probleem zal met deze optie worden ondervangen.

David heeft een aantal actuele kaarten toegevoegd, een soort nieuwstopografie. Aansluiten op de actualiteit, rond bijvoorbeeld de Arabische Lente, is een uitstekende gedachte. Via krant, journaal en internet stroomt veel nieuwe aardrijkskundige informatie de klas en de huiskamer binnen; door plaatsen en landen die regelmatig terugkomen nog eens te oefenen, kan de tijdelijke informatie op een prima manier parate kennis worden. Zoals bij de ramp in Japan. Ook is een begin gemaakt met toevoeging van links naar kinderinformatie over landen en volken.

De website heeft een nieuw adres: www.topomania.net. Op hyves is er trouwens nog een topomania-hyve.

Een klein interview met David Pront, die TopoMania in z’n vrije tijd maakt.

“Hoe en wanneer is TopoMania begonnen?”

TopoMania is begonnen met De Provincie Race op dadsproject.com. Dat spel verscheen eind 2006 begin 2007. Je kon met een raceauto langs de provincies van Nederland racen. Omdat er veel positieve reacties waren en het spel vaak gespeeld werd, ben ik verder gaan bouwen aan een spel met landen en hoofdsteden, dat werd TopoMania. Eerst kwam Europa af en later de andere continenten. Omdat ik veel vragen kreeg van kinderen die meer dan alleen hoofdsteden en landen moesten oefenen ben ik verder gaan bouwen aan TopoMania. Nu is er dan een eigen site voor het programma, met nog meer kaarten. Er staan meer plaatsen op de kaarten, maar ook rivieren en meren. En… er komt nog veel meer. Het is de bedoeling elke week nieuwe kaarten toe te voegen.

“Waarom is topografie zo leuk?”

Ik ben zelf altijd al geinteresseerd geweest in kaarten en atlassen (die heb ik ook een tijdje verzameld). Als kind heb ik een keer de hele kaart van Afrika uit mijn hoofd geleerd. Vooral hele oude kaarten vind ik leuk. Ik wil met topomania ook nog een keer historische kaarten proberen te maken. Topo leren lijkt voor kinderen misschien saai en overbodig, maar daarom heb ik juist het spel gemaakt, om het leuker en makkelijker te maken om een kaart uit je hoofd te leren.

“Wat voor reacties krijg je op TopoMania?”

De leukste reacties komen van kinderen die vertellen dat ze de site gebruikt hebben om voor een toets te oefenen. Laatst kreeg ik een leuk mailtje van iemand:

“yess !!! ik haalde eerst alleen maar een 1 !:(
nu ik dit gebruik heb ik de laatste tijd alleen een 10 !!!! 😀 😀 :D”

Er komen ook veel mailtjes binnen over hoofdsteden die volgens de gebruikers niet kloppen, bijvoorbeeld: is de hoofdstad van Bolivia nu Sucre of La Paz? In TopoMania is het Sucre.

“Hoe is het gebruik in het buitenland en wat zijn je plannen daarmee?”

TopoMania wordt ook veel in Belgie, Duitsland en in Suriname gebruikt. De andere landen blijven een beetje achter. Een Engelse versie van de nieuwe site moet daar verandering in brengen. Omdat je met topomania de namen in verschillende talen kan laten weergegeven is de site ook geschikt voor buitenlanders.

“Reis je zelf veel?”

Dat valt wel mee. Ik ga 1 keer per jaar met de kinderen op vakantie en dat is vaak in het buitenland. Het verste dat ik ben geweest is Israel. Mijn droom is nog een keer een lange vakantie in de USA te houden met de famile.

Maarten Sprenger

.
______________________________________________________________________________________

Print Friendly, PDF & Email

Sprenger Media Educatie / Maarten Sprenger - Wordpressdesign
Bombax Theme designed by itx