Talktommy is een nieuwe iPad-app in het genre ‘sprekend beeld’. Bijzonder aan Talktommy is het heldere design en het gemak waarmee je zelf een bibliotheek kan aanmaken. De basis-app is gratis – om uit te proberen – en de library-creator kost € 3,99. Met deze creator zet je kleine plaatjes in een grid en voegt er geluiden aan toe. Klikken op het plaatje betekent start van het bijbehorende geluid en highlighting van het beeld. Eenvoudig en doeltreffend.


De gebruiksdoelen kunnen verschillen. Talktommy is bedacht als hulpmiddel voor kinderen met spraakbeperkingen: raak het beeld aan en speel een woord af. Ook een zin, een vraag, een opdracht of een toepasselijk geluid zijn geschikt. Iets wat niet in de kamer is, komt op deze wijze voor het kind binnen handbereik. Trek in pannenkoeken, zin om naar oma te gaan – alles wat zich geregeld zou kunnen aandienen en waar een beeld voor te maken is, krijgt een plek in de persoonlijke bibliotheek.

Talktommy kan in een kinderdagverblijf of op de basisschool worden ingezet als plaatjesboek, als hulp bij tellen, leren benoemen en voor oefening van taalvaardigheden in speciale omstandigheden. De eenvoud van de library-creator maakt aanpassingen per kind mogelijk.

Vijf vragen aan de makers Tom Zandwijken en Martin Takken.

1. Hoe is Talktommy ontstaan?

Als vader van een meervoudig gehandicapt kind zag ik (Tom) dat er veel te winnen valt in het taalbegrip van mijn zoon. Door te kijken naar zijn fascinatie voor licht en geluid in combinatie met het samen een plaatjesboek inkijken, ontstond de gedachte om daar een interactief apparaat voor te maken. Toen de iPad uitkwam hebben we besloten om voor dat platform een applicatie te maken die geschikt zou zijn als gebruiksvriendelijk communicatie-hulpmiddel.

2. Wat is in jullie ogen het verschil met soortgelijke apps?

De mogelijkheid om eenvoudig zelf afbeeldingen en geluiden toe te voegen. En dat voor een betaalbare prijs! Vergelijkbare apps hebben meestal standaard iconen en geluiden, wij denken dat het belangrijk is de iconen en geluiden van dicht bij huis te halen zodat het voor het kind allemaal heel vertrouwd aanvoelt.

3. Hoe gebruik je het zelf?

Voorlopig proberen we alle mogelijkheden. Ik maak zoveel mogelijk kleine bibliotheken met maar een paar plaatjes zodat de keuze nog beperkt is. We proberen samen op een zo speels mogelijke manier de plaatjes te benoemen en er samen op te klikken.

4. Komt er ook een functie om bibliotheken te delen?

Dat is zeker iets wat we voor ogen hebben! Maar voor de komende versie(s) hebben we nog een aantal andere wensen voor de App die voorrang krijgen. We denken bijvoorbeeld ook aan een archief van bruikbare iconen/foto’s met bijbehoren geluid op de site waar TalkTommy gebruikers uit zouden kunnen putten. Zo zijn er nog talloze mogelijkheden, maar voorlopig willen we de respons in het forum afwachten zodat we gerichter kunnen schieten.

5. En nu? Brengen jullie zelf nieuwe bibliotheken uit? Meer apps?

Nieuwe bibliotheken zijn in de maak. En nieuwe ideeën voor apps zijn er ook, al doen we voorlopig een beetje rustig; we financieren de ontwikkeling van TalkTommy zelf.

Maarten Sprenger

PS Mijn eerste bibliotheek is een bloemenserie met grappige associatieve geluiden. De foto’s (320×320) kunnen een maand lang gedownload worden via deze sendspace-link (4Mb), als aanloop op deelbare TTM-libraries. Zelf geluid inspreken of -zingen. MS

Update: makkelijker nog is de link bij Talktommy zelf: Martin Takken heeft een TTM-pagina gemaakt om files te delen!

Print Friendly, PDF & Email

Sprenger Media Educatie / Maarten Sprenger - Wordpressdesign
Bombax Theme designed by itx