Dyslexie – Symbaloopagina

15 september 2011

Al m’n links rond dyslexie bij elkaar in een Symbaloo-webmix: dyslexieplatforms, aanbieders van hulp en informatie, dyslexieblogs en spraak/voorleessoftware. Inclusief oplossingen voor de Mac.

De webmix wordt regelmatig geüpdatet. Zie aanvullende berichten.

Er is flink wat uit te zoeken als je voorleessofware wilt gaan gebruiken. Hoe uitgebreid moet het worden, wat is het verschil tussen freeware en betaalde pakketten voor op je eigen computer, loopt er een cursor mee met wat je leest, kan de andere tekst worden afgedekt? Valt er te kiezen uit meer stemmen? Lees de Keuzewijzer Dyslexie van Lexima of de Keuzewijzer software van Letop, met uitgebreide vergelijkingen van alle pakketten. Moeilijk punt, niet in de pakketten opgenomen, blijft de handschriftherkenning. Alle tools werken via het toetsenbord.

Daarnaast zijn er voor internet twee tools die websites hardop lezen: Readspeaker en Browse-aloud (Lexima). Beide werken met een eigen ‘vertaling’ via hun servers. De internetgebruiker hoeft alleen de gratis voorleestool aan te zetten (of te installeren – wat me nog niet meeviel bij Browse-aloud op de Mac) en daarna kunnen de sites waarvan de aanbieder zich aangemeld en betaald heeft, voorgelezen worden via de applicatie. Voor de gebruiker is deze oplossing kostenloos, maar je bent wel afhankelijk van de verspreiding, c.q. aanschaf door websitemakers. Let op deze symbolen:

‘Voice-over’, de spraaksoftware uit de systeemvoorkeuren van de Mac is niet helemaal optimaal qua stemgeluid, maar wel genuanceerd aan te passen en deze persoonlijke instellingen zijn naar elke computer mee te nemen via een USB-stick. Voice-over komt standaard mee op de Mac en heeft vanaf Snow-Leopard een flinke upgrade gehad. Ook op de iPad is de applicatie te vinden via: instellingen/toegankelijkheid. Erg sterk dat de stem moeiteloos overschakelt tussen Nederlands en Engels.

Bijzondere tip is het speciaal voor dyslecten ontworpen lettertype van Christian Boer. Over dit font heeft Renske de Leeuw van de Universiteit Twente haar masterthesis (2010) geschreven. Conclusie (citaat): Het lezen met het lettertype “Dyslexie” heeft geen effect op de leessnelheid. Echter verminderen diverse specifieke leesfouten, terwijl andere toenemen. Over het algemeen maakten de dyslecten minder leesfouten, wanneer ze woorden lazen met het lettertype “Dyslexie”. Vervolg onderzoek is nodig om de hypothesen te testen dat de leessnelheid en accuratesse vergroten wanneer teksten gemaakt zijn met het lettertype “Dyslexie”. Het lettertype (regular/bold) is via Lexima te koop voor particulier en professioneel gebruik. Niet goedkoop: 69,- voor particulieren; voor scholen en websites start de teller bij 445,- exclusief updates. Christian Boer won de Smart Future Minds Awards met zijn ontwerp.
* Update prijzen/licenties 11-10-13

Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van het lettertype; dit stuk is tegelijk een leesproef, want opgemaakt in de ‘Dyslexie’. Het filmpje hieronder toont de eigenschappen waar op bij het ontwerpen is gelet. Voor wie zich wil beperken tot reeds op de computer geïnstalleerde lettertypes: gebruik de Verdana, dit font heeft het meest open karakter.

Dyslexie is overigens niet het eerste lettertype voor mensen met leesproblemen, er waren al Read Regular en Lexia. Kijk op: antropoi.nl/dyslexie voor meer informatie – en een download van Lexia.

11-10-13 Voor de opmaak van Slim Zoeken op internet hebben we gebruik gemaakt van Flex OT, een open en helder lettertype uit 1999 van Paul van der Laan, dat voldoet aan alle specificaties uit het onderzoek van Renske. De volledige Flex-familie (10 variaties) kost € 389,-, maar kan ook als losse lettertypes besteld worden (€ 49,- per stuk).

Symbaloo is de afgelopen tijd op een heleboel punten verbeterd: de blauwe balk is weg, requesters en interface zijn wat rustiger geworden en er zijn nu duidelijke voorkeursinstellingen waarmee ondermeer het middenblokje aangepast kan worden. De tags bij een webmix zijn zonder beperking te editen en het is ook helder wat de opties zijn als je een webmix deelt – inclusief facebook /twitter log-in. En gebruikers kunnen een eigen profiel aanmaken; met bijbehorende url, waar ook je statistieken te zien zijn: www.symbaloo.com/profile/maartensprenger. Lees meer over: Symbaloo

Dank aan onder andere Margreet van de Berg voor haar overzicht van voorlees- en spraaksoftware en aan Silvia Jellese voor haar feedback.

Linkroll:

.
______________________________________________________________________________________

Print Friendly, PDF & Email

Sprenger Media Educatie / Maarten Sprenger - Wordpressdesign
Bombax Theme designed by itx