Met het ophangen van drie fullcolour supersize landkaarten, heb ik deze week in drie klassen een kleine serie van De Wereld van Bovenaf afgesloten. Een kunsteducatief project voor De Rode Loper op School. Het was opnieuw bijzonder om te doen: een ontdekkingstocht naar hoe de wereld er uit de lucht uit ziet met kinderen van 8,9 jaar. Te beginnen bij de route van huis naar school en met een finale op winkelruit-formaat aan de muur. Een goedgevulde collage met geschilderde onderdelen van alle kinderen. En of het nu knappe schilders zijn, goeie regelaars, een kind met overzicht of een nauwgezette puzzelaar, iedereen herkent zichzelf in de kaart. Dat is het doel: spelen met aardrijkskundige en wiskundige begrippen in een beeldende context. Voor meer info kijk hier.

Bij de afsluiting van het project (zes wekelijkse lessen in drie groepen 4/5) hoort deze keer ook het maken van een reisgids bij het nieuwe land. Dat doen we in een picozine op picozone.nl. In alle drie de groepen van de Valentijnschool en de Barbaraschool (Amsterdam) is zelfs zoveel interessant materiaal dat we een tweede boekje maken. Deels omdat er meer bijdragen zijn dan in een boekje passen – toch zestien pagina’s, deels om tekeningen uit de eerdere lessen een plek te geven. De extra boekjes hebben een heel uiteenlopende inslag: legenda’s en schetsen, vrienden-fun (een soort pokemonkaarten) en een boekje dat vooral over geld gaat. De reisgidsjes zelf staan vol idee├źn over hoe het nieuwe land er uit ziet en hoe fijn het leven er is. Meestal.

Hieronder een overzicht van de zes boekjes. Per groep staat een link naar de netvibespagina waar ook de fantastische landkaarten zelf te zien zijn. Met dank aan de leerkrachten voor de prettige samenwerking. Bij De Wereld van Bovenaf op Hyves (vervallen link) is meer documentatie te zien van de afgelopen jaren.

Ook belangstelling voor een project landkaarten maken in de klas voor groep 4, 5 of 6?
Neem gerust contact op: maarten@8-12.info. Een nieuwe variatie is ingezet: Joetopia, knipoog uit de ruimte. Deze week gestart op de Burghtschool in Amsterdam voor SEP-kunsteducatie.

Valentijnschool Groep 4

Valentijnschool Groep 5

Barbaraschool Groep 4

Uit de eerste les: de route van huis naar school.

.
______________________________________________________________________________________

Print Friendly, PDF & Email

Sprenger Media Educatie / Maarten Sprenger - Wordpressdesign
Bombax Theme designed by itx