Wereld Scratch Dag

12 mei 2012

Googelen levert talloze mogelijkheden op voor de zoekterm Scratch, maar bovenaan staat:

Scratch – Imagine, program, share, de headline van de link van het MIT.

Dit Scratch is educatieve software. Een programmeertaal en vijf jaar geleden ontwikkeld door de Lifelong Kindergarten Group van het MIT. Visuele schakels vormen samen opdrachtenreeksen. Duidelijke termen, logische stappen, code vertaald in beeld. Je krijgt meteen zin om aan de slag te gaan. Ongeveer zoals met Lego, je kijkt er naar en voor je het weet zit je zelf te bouwen. Eerst een voorbeeld namaken, maar al snel een eigen ontwerp uitproberen. Stapelen en schakelen tot er een game, een animatie of een muziekje ontstaat. De uitdaging is breed. Zo breed dat er inmiddels een paar miljoen projecten gemaakt zijn in Scratch, varierend van de eerste stappen van de Scratchkat tot complete games. Door kinderen, studenten of ervaren programmeurs. Er wordt gezegd dat je geen serieuze game bent als je niet bent nagebouwd in Scratch. Angry Birds bijvoorbeeld heeft een complete speelbare Scratchvariant. En dat is het sublieme: de software laat je van A tot Z zien hoe het in elkaar zit. Elk project is toegankelijk aan de ‘achterkant’. Om te leren werken met Scratch kan je evengoed stap voor stap iets zelf bouwen, als een bestaand project overnemen en bewerken.

Leren hoe computers werken.

In Nederland wordt Scratch ondermeer door de stichting Scratchweb voor het voetlicht gebracht. De stichting richt zich op workshops voor kinderen en vertaalt ook het Engelse lesmateriaal. Wiskundige Joek van Montfort, samen met Helen Fermate en Sergio van Pul oprichters van de stichting, over Scratch:

Scratch geeft kinderen extra gereedschap vergelijkbaar met taal en rekenen. Dat verdient structurele aandacht en een stevige verankering in onderwijs.(…) Scratch is niet de enige omgeving om meer te leren over programmeren. Het is wel de omgeving die het meest lijkt op de blokkendoos van vroeger, waarmee het heel veel ruimte geeft om zelf problemen op te lossen.

De site van Scratchweb is bedoeld voor tenminste vier doelgroepen:
– scratchers (leskaarten, idee├źn, forum, agenda)
– docenten (nieuwtjes, zelfde als scratchers, maar ook achtergrondartikelen over leren)
– andere professionals (artikelen zoals over Engeland, Berkeley)
– algemeen ge├»nteresseerden (wat is scratch, waarom scratch, …)

Starten met Scratch? Kom naar de Nederlandse Wereld Scratch Dag op 19 mei in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (10-15 uur). Met doorlopende workshops en live-action. En vraag meteen informatie voor een workshopserie op school: joek@scratchweb.nl of sms 06-41290984

Bruno (13) doet zijn ideale maatschappelijke stage voor school bij Scratchweb, met het geven van workshops:

Scratch is leuk omdat je eigen games kan maken, je kan het laten zien aan anderen en je kan de games van anderen spelen. Je wordt zelf een soort computermaker en je kan het steeds meer uitbreiden. Op 19 mei ga ik een Pac Man game maken met andere kinderen.

Ook in Almere vindt een Wereld Scratch Event plaats. De dag wordt georganiseerd door Peter Loonstra van Junior Techniek. Deze computerman geeft Scratch-workshops op scholen en partijtjes en zet een lokale Scratch (web)club op.

Alle events op 19 mei zijn gratis toegankelijk.

Evenals 18 mei: Scratch Music Machine Van 16.00 tot 19.00 uur in De Waag Amsterdam

Extra informatie

Download Scratch via het MIT. Engelstalige documentatie is er ook volop. Start bijvoorbeeld met deze Youtube filmpjes. Hieronder de geschiedenis van Scratch als Scratchproject:

Learn more about this project

Op 7 mei jl. stond er in het NRC een paginagroot artikel over Joek en Scratch, in de serie over ‘Wat kunnen kinderen leren van …’ door Michiel van Nieuwstad. Klik op het plaatje en zoom in op je computer, de resolutie is hoog.

.
______________________________________________________________________________________

Print Friendly, PDF & Email

Sprenger Media Educatie / Maarten Sprenger - Wordpressdesign
Bombax Theme designed by itx