“Slim Zoeken op internet, voor thuis, op school en waar je ook bent”
“Zoek maar even op Google”? Dit boek wijst de weg en beantwoordt vragen over de stappen rond een zoekopdracht. Als onderdeel van studievaardigheden of informatievaardigheden.
Ook geschikt als je zelf slim wilt leren zoeken. Lees de recensies, beluister het interview. Koop het boek, leg het in de klas of geef het cadeau …
Een bladerboek en naslagwerk voor kinderen vanaf acht jaar.
Uit het voorwoord door Erik Barendsen (Radboud Universiteit)
… De gezaghebbende Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) kwam in december 2012 met een stevig advies voor vernieuwing van het onderwijs rond ict. Weliswaar speciaal gericht op havo en vwo, maar met de kanttekening dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met de ontwikkeling van digitale geletterdheid.
Juist aan dit vroege begin levert Maarten Sprenger met dit boek een bijdrage.
In Slim Zoeken leer je hoe je informatie zoekt op het internet, maar het is veel meer dan de zoveelste knoppencursus Google. Natuurlijk komt het bedienen van de zoekmachine aan de orde. Maar je leert ook hoe je vanuit een bepaalde vraagstelling de goede zoektermen bedenkt, én hoe je kritisch omgaat met de zoekresultaten en met internet- informatie in het algemeen. Zo is de auteur er in geslaagd om in dit handzame boek digitale geletterdheid in brede zin aan bod te laten komen. Dat maakt Slim Zoeken niet alleen lezenswaardig voor de jongsten, maar voor iedereen die meer over zoeken wil leren.
Lees hier meer over Digitale Geletterdheid.
.
J/M Ouders – december 2013
Dit boek is een heldere gebruiksaanwijzing voor het zoeken en vinden van betrouwbare informatie. Ook erg handig voor ouders!
.
Jeugdinfotheek.be – 05/11/13
…Slim Zoeken wijst de weg doorheen het informatiewoud en beantwoordt vragen over de stappen rond een zoekopdracht …
.
Bibliotheek.nl – 16/10/13
…De kern van het boek is niet “hoe gebruik je een zoekmachine?” maar “hoe stuur je een zoekmachine?”. Erg lezenswaardig en zeer geschikt om regelmatig in terug te bladeren. …
En meer dan de helft van de Openbare Bibliotheken heeft een exemplaar gekocht!
.
Ouders Online – 21/10/13
Het boek ‘Slim zoeken op internet’ helpt kinderen (en hun ouders) om handig om te gaan met zoekmachines. Een aanrader!
.
Recommended reading in de publicatie Slimmer Zoeken van SIOB, Mijn Kind Online en Kennisnet 26/9/13
Het boek Slim zoeken is een handige internet-zoekgids voor kinderen. Auteur Maarten Sprenger laat zien hoe je kinderen kunt leren om een eigen pad te banen in het woud aan informatie, zodat ze rechter en sneller op hun doel af gaan.
.
Informatie Professional 27/9/13 door Eric Sieverts
“Zoveel boeken over informatievaardigheden voor de jeugd waarin zoeken serieus aan de orde komt zijn er namelijk niet.”
“Zo geeft het een opmerkelijk complete behandeling van de Google-syntax en-functionaliteit waar ook de volwassen lezers nog wel iets aan hebben.”
.
Alles kan altijd beter 18/9/13 op weblog van kennisondernemer Erno Mijland,
doorgeplaatst op MediaWijzer.net
“Het boek geeft veel praktische tips en voorbeelden. Ook het beoordelen van de betrouwbaarheid van websites komt aan de orde. Verder is er aandacht voor de ‘filter bubble'”
“Een begrippenlijst maakt het boek compleet.”
.
Mediasmarties 13/9/13 Aanbeveling Slim Zoeken
“In begrijpelijke taal legt schrijver Maarten Sprenger uit hoe je iets vindt via een zoekmachine en hoe betrouwbaar deze informatie is.”
“Door dit boek leren kinderen om recht op hun doel af te zoeken.”
.
eenmanierom.nl 13/9/13 door Patrick Mackaaij
“Naast instructies zijn er ook opdrachten om met je eigen zoekwoorden te oefenen. Neem daar ook echt de tijd voor en leer je zoekmachine kennen.”
.
BNR Digitaal 11 september 11/9/13 – interview door Mark Beekhuis
“ Kinderen weten vaak helemaal niet waar ze moeten beginnen als ze iets willen opzoeken op internet. En die vaardigheden leren ze ook niet op de basisschool. Daar moet verandering in komen met het boek ‘Slim zoeken op Internet’ van schrijver Maarten Sprenger.”
.
Achtergrond informatie over Slim zoeken op internet en over Digitale Geletterdheid.
.
______________________________________________________________________________________