Kurzweil-vs-opensource

22 december 2013

Kurzweil_Hor_CMYK300 LogoPost in LinkedIn groep Open Source Onderwijs op de vraag:
Zijn er Kurzwell… OSS alternatieven??

In het afgelopen jaar heb ik dezelfde zoektocht gehouden: zijn er Open Source alternatieven voor Kurweil te vinden? Een paar dagen geleden ging de kogel door de kerk en hebben we Kurzweil aangeschaft. Samen met de WoDy spellingstool, daarbij gebruikmakend van de eindejaars-aanbieding van Lexima (-27%). Hierbij deel ik met jullie de belangrijkste overwegingen en ontdekkingen.

1. Waar ik in mijn zoektocht al snel achter kwam is dat Open Source oplossingen allemaal Engelstalig zijn. Nederlands wordt voor zover ik weet niet ondersteund, terwijl het daar wel om gaat: voorlezen en spellingsondersteuning bij alle vakken.

2. Via Dedicon kun je schoolboeken aanschaffen in diverse formaten, w.o. Kurzweil en Sprint. Prijs 4,50 per boek (voor VO vergoed uit het boekenfonds van de school). Niet alle boeken zitten er bij, maar wel belangrijk is te weten dat voorlezen niet altijd simpel voorlezen is. De vormgeving van een boek speelt een rol, mbt bijvoorbeeld kolommen, nummering etc. Boeken zijn hiervoor deels geoptimaliseerd, deels middels Kurzweil aan te passen.

3. Soepel voorlezen is het eerste waar het om gaat als je de voorlees-functie dagelijks nodig hebt. Ik kan me niet meer alles herinneren, maar mijn indruk was dat de Open Source-stemmen het niet haalden bij die van betaalde software (blikkerig vs natuurlijk). Met als topper: voice of the web Readspeaker. Readspeaker is echter B2B en wordt o.a. geïmplementeerd in websites, bij bibliotheken en ook bij mijn kinderzoekmachine www.8-12.info.

4. Het gebruik van de tools moet aansluiten op toetsen. Anders zit je kind op die momenten weer in de oude situatie, zonder audio-ondersteuning. Kurzweil is officieel erkend als hulpmiddel bij examens, ook bij toetsen is het goed in te zetten. Word-bestanden en pdf’s zijn eenvoudig om te zetten naar het Kurzweil .kes formaat. Dit gaf mij een belangrijke laatste zet om Kurzweil aan te schaffen.

5. Kurzweil blijft in ontwikkeling qua toevoeging van mogelijkheden: recent is voorlezen van beeld-scans toegevoegd; dat was een belangrijke update. Aanpassing van de look & feel van de interface blijft helaas ver achter – je zit in een ouderwetse Windows-achtige omgeving.
Leverancier Lexima communiceert overigens heel prettig en dat is ook wat waard.

6. Lexima meldt dat de Firefly app in het najaar van 2014 via de Kurzweil NL licentie beschikbaar komt. Ik heb de huidige Amerikaanse versie uitgeprobeerd: eenvoudig in gebruik. Het komt er op neer dat je elke tekst die je zelf bewaart als .txt bestand kunt laten voorlezen na uploaden via je eigen account.

7. De Engelstalige versie van Kurzweil voor de Mac is nu ook in NL verkrijgbaar. Voor de Nederlandstalige versie blijft een omweg op de Mac de enige oplossing. Lexima beveelt Bootcamp aan (maar ik heb dat niet uitgeprobeerd, want mijn zoon wilde zelf uiteindelijk liever een PC).

Extra info: recent is Superboek.nl gelanceerd, de kinder-/jongerenafdeling van aangepastlezen.nl (totaal 60.000 boeken). Gratis te gebruiken met een dyslexieverklaring en te lezen via Daisy-spelers en -apps. Deze boeken zijn door natuurlijke personen ingesproken!

Ter informatie: fora, verenigingen, aanbieders van spraak-software en Mac-info rond dyslexie heb ik verzameld in een Symbaloo webmix: www.symbaloo.com/mix/dyslexie. Ook voor luisterboeken verzamel ik links in een webmix: www.symbaloo.com/mix/luisterboeken1

10/01/13
Onafhankelijk vergelijkend rapport over voorlees software door Rick Buchter (Q4D). Geschreven voor een HBO context, maar de tools zijn te gebruiken vanaf de basisschool leeftijd.

.
______________________________________________________________________________________

Linkroll:

.
______________________________________________________________________________________

Print Friendly, PDF & Email

2 Trackbacks / Pingbacks

Sprenger Media Educatie / Maarten Sprenger - Wordpressdesign
Bombax Theme designed by itx